VoIP uitrollen

VoIP is gevoelig voor netwerk gerelateerde problemen. Het is aanbevolen om een stabiel netwerk te creëren voordat VoIP daadwerkelijk gebruikt gaat worden. De meeste netwerken die zijn opgezet conform de hedendaagse standaarden zullen betrouwbaar en stabiel zijn. Maar het is niet gezegd dat VoIP ook goed werkt als het internetten of een software-applicatie goed werkt. Er kan sprake zijn van een niet-merkbaar probleem op de achtergrond, welke bij het in gebruik nemen van VoIP pas aan het licht komt. Een goed netwerk ontwerp is belangrijk, maar nog belangrijker is het testen op compatibiliteit voordat de daadwerkelijke uitrol plaatsvindt.

Houdt bij de uitrol van VoIP rekening met de volgende zaken:

• Gebruik voor elk toestel minimaal 100BaseT LAN bekabeling en aansluiting.
  • Overweeg Gigabit Ethernet van router–>switch–>toestel.
  • Gebruik door TRiNG ondersteunde VoIP toestellen.
  • Gebruik een VoIP geschikte router.
  • Controleer de beschikbare bandbreedte (100kB per gesprek).
  • Maak gebruik van prioritering van netwerkverkeer (QoS), oftewel geef spraakverkeer een hogere prioriteit boven internetverkeer.
  • Controleer of de NAT instellingen geschikt zijn voor VoIP.
  • Controleer of de firewall juist geconfigureerd is.

Testen

Het is verstandig om voorafgaand de daadwerkelijk uitrol pragmatisch het netwerk te testen op compatibiliteit. Er kunnen zaken zijn in het netwerk die kunnen lijden tot problemen, bijvoorbeeld netwerk timers, SIP ALG en firewalls. Sluit een (aantal) telefoontoestel(len) aan op het netwerk en test de onderstaande punten:

• Bel van een intern toestel naar een ander intern toestel, neem het gesprek aan en controleer of het geluid goed is bel langer dan 2 minuten.
  • Bel van een intern toestel naar een 06 nummer, neem het gesprek aan en test of het geluid goed is.
  • Bel met meerdere toestellen gelijktijdig naar elkaar toe en hoor of het geluid nogsteeds goed is.
  • Bel vanaf 06 naar het publieke nummer welke gekoppeld is aan een toestel die aangesloten is op het netwerk. Neem het gesprek aan en test of het geluid goed is, bel langer dan 2 minuten.
  • Indien mogelijk test bovenstaande punt met meerdere gelijktijdige gesprekken.