Slechte geluidskwaliteit / gesprekskwaliteit/ audio

Op het TRiNG platform meten we realtime de geluidskwaliteit tussen TRiNG en de eindpunten (VoIP toestel / App / VaMo / Teams etc). Dit zodat we garant kunnen staan voor uitstekende kwaliteit.

Natuurlijk kan het voorkomen dat je dit anders ervaart. Heb je vaak last van slechte geluidskwaliteit? Dit kunnen oorzaken zijn:

• Slechte ontvangst van WiFi verbinding of mobiele dataverbinding (4G/5G).
  • Overbelaste netwerkapparatuur; modem, router, switches. Het kan zijn dat deze veel data moeten verwerken als er veel apparaten zijn aangesloten. Een modem/router/switch zijn ook computers die overbelast kunnen raken.
  • Verzadigde internetverbinding, wanneer er apparaten veel downloaden of uploaden kan dit consequenties hebben voor de ontvangst of het versturen van het geluid.
  • Overboekte internetverbinding. Wanneer er sprake is van overboeking, wordt de verbinding gedeeld met meerdere gebruikers. Stel dat de buren gaan downloaden/uploaden dan kan hier kwaliteitsverlies optreden.
  • Interconnectie tussen datacenters/providers. Wanneer er problemen zijn met connecties tussen providers, kan dit ook een oorzaak zijn. Dit is erg lastig te achterhalen.

Analyseren en uitsluiten:

1. Is de internetsnelheid voldoende qua upload/download (ca. 100 KiloBytes per seconde voor upload en download, per gesprek)?
    -Ja: Check door naar stap 2.
    -Nee: upgrade van snelheid nodig. Neem hiervoor contact op met de internetprovider.
  2. Gebeurt dit altijd op dezelfde momenten of is het willekeurig?
    Altijd op dezelfde momenten: Grote kans dat er een synchronisatie of backup loopt in het netwerk. Ga door naar stap 3 en controleer welke apparaten dit veroorzaken.
    Willekeurig: Ga door naar stap 4.
  3. Welke apparaten gebruiken nog meer de internetverbinding en hoeveel bandbreedte gebruiken ze?
    -Hoe kan ik dit meten?: Kijk of dit kan in de modem/router of neem hiervoor een ICT’er/systeembeheerder die dit meetbaar kan maken.
    -Minder dan de internetsnelheid: Check door naar stap 4.
    -Meer of gelijk aan de de internetsnelheid op piekmomenten: ga naar stap 5.
  4. Geeft de router prioriteit en voorrang aan VoIP verkeer? Wordt er gebruik gemaakt van Quality of Service?
    -Ja: Check, misschien nog even testen voor de zekerheid. Dat kan heel makkelijk door een speedtest te starten en gelijktijdig te bellen naar de echo test op *9993. Heb je dan slechte audio tijdens het downloaden of uploaden dan weet je dat QoS niet goed is geimplementeerd.
    -Nee: Pas dit toe of laat dit toepassen door een ICT’er die hier ervaring mee heeft.

Overige vragen indien van toepassing:
  5. Spelen de geluidsproblemen op meerdere vestigingen? Is het misschien regiogebonden?
  6. Is de router wel geschikt voor VoIP? Er zijn heel veel merken maar we kunnen natuurlijk niet inzien welke router wel of niet geschikt is.
  7. Wordt er gebruik gemaakt van WiFi? Zo ja:
    Sluit een netwerkkabel aan, zet WiFi uit. Lost dit het probleem op? Zo ja, dan is WiFi het probleem.
  8. Wordt er gebruik gemaakt van een netwerkswitch die dit mogelijk veroorzaakt?
    Uitsluiten kan door bijvoorbeeld een andere netwerkpoort te gebruiken.
  9. Is het een fysiek toestel met eigen hardware of een softphone op een laptop/computer? Wat draait er allemaal op de computer? Mogelijk processor intensieve processen die dit veroorzaken? Daarnaast beschikt een fysiek toestel vaak over een audio-buffer welke VoIP pakketten (minimaal) kan bufferen in dit soort situaties en kan het soms helpen.
  10. Als bovenstaande niet de oplossing is dan kan het nog voorkomen, dat de internetverbinding provider is overboekt. Hier ga je bijna niet achterkomen maar hebben we eens meegemaakt, met name in dichtbevolkte wijken. Oplossing in deze situatie is een zakelijke internet verbinding te nemen met hoge(re) SLA en garanties in upload/download etc.

Heeft bovenstaande vragen nog geen duidelijkheid gegeven? Dan kunnen we eventueel een trace/meting starten. Wij nemen dan alle verkeer op, van en naar de locatie waar de gesprekken als slecht worden ervaren. Wanneer de meting loopt, geef dan z.s.m. bij support aan welk gesprek als slecht is ervaren met de volgende informatie:

• Datum
  • Tijdstip
  • Beller of Gebelde nummer
    (Niet ouder dan een dag)

Vervolgens kunnen we het voorbeeld analyseren en zien hoe de audio wordt verstuurt naar het eindpunt en hoe wij de audio van het eindpunt ontvangen.

Wij kunnen de volgende informatie zien:

• Statistieken en het geluid afkomstig van toestel ontvangen op TRiNG.
    Toestel–>Modem/Router/Switches–>Internet–>TRiNG.
  • Statistieken en het geluid afkomstig van TRiNG verstuurd naar toestel.
    TRiNG–>Internet–>Modem/Router/Switches–>Toestel.

De volgende informatie kunnen we niet zien:

• Geluid van TRiNG ontvangen op toestel. Wij kunnen niet meten hoe de audio ontvangen is op het toestel.

Als we deze informatie hebben ontvangen kunnen we de kwaliteit zoals wij deze versturen gaan vergelijken met hoe je deze audio hebt ontvangen.